Bakır mükemmel özellikleri birleştirir:
Mukavemet ve işlemeye uygunluk, elektriksel iletkenlik ve korozyon direnci, ısı direnci ve termal iletkenlik…
Bu inanılmaz metal bir kökene sahiptir. Rivayete göre Güzel Afrodit, Kıbrıs sahilinde doğdu. Tanrıça adanın hamisi oldu. Kıbrıs sakinlerine bir hediye sundu. Kırmızı metal yatakları işaret etti ve bu şekilde bakır keşfedildi.
Bakır ve Medeniyetin Doğuşu
Tabi rivayetlerin aksine bakır antik Yunan uygarlığından çok önce, MÖ 10. Yüzyılda insanoğlu tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bakır madeninin keşfinden sonra bakır taşların yerini almış ve medeniyetin başlangıcında önemli rol oynamıştır.
Taşın aksine bakır soğuk dövme esnasında parçalara ayrılmıyor, aksine şekil alıyordu. Bu sayede bakır silahlar, baltalar ve el aletleri antik zamanda insanların günlük yaşamının bir parçası haline geldi. Bakır, tarım ve ahşap işçiliğinin gelişiminde de önemli bir etki yarattı.
Bakırın keşfinden sonraki beş bin yıl boyunca insanoğlu tarafından bulunan ve kullanılan tek metal bakır oldu.
Metalurjinin Başlangıcı
MÖ VII-VI. Yüzyıllarda insanoğlu metali eritmeyi başardı. Bu gelişmeden sonraki 2000 yıl boyunca sırasıyla kalay, kurşun, altın ve gümüş keşfedildi. Antik metalürjistler farklı metalleri bakır ile erittiklerinde daha mukavemetli, hafif ve kolay işlenebilir metaller oluşturabildiklerini keşfettiler
Keşfedilen ilk alaşım bronz oldu. Bakır ve kalay alaşımı insanlığın gelişiminde yeni bir çağ açtı: Bronz Çağı.
Daha sonra bakır ve çinko alaşımı olan “Pirinç” bulunmuştur. Kaynaklara göre pirincin geçmişi MÖ 500’lü yıllara dayanmaktadır.
Endüstri Çağı
Günümüzde bakırın 400’den fazla alaşımını günlük hayatta kullanıyor. Bakır, demir ve alüminyumdan sonra en fazla kullanılan metal çeşididir. Bu popülerliğinin sebebi yüksek elektriksel iletkenlik, süneklik ve işleme kolaylığı gibi özelliklerin benzersiz kombinasyonu sayesindedir. Bakır son derece yüksek ve düşük sıcaklıklara, basınç düşüşlerine, atmosferik yağışlara karşı dayanıklıdır. İşleme endüstrisi sayesinde bakır yarı mamul haline getiriliyor: çubuklar, borular, profiller, lamalar, levhalar, şeritler vs. Bakır yarı mamulleri birçok sistemde, mekanizmada ve endüstride önemli rol oynamaktadır. Bakır %100 geri dönüştürülebilir bir metal olduğu için bakır malzemeler geri dönüştürülebilirler.
Bakır tekrar tekrar işlenebilir ve spesifik özelliklerini ve formunu kaybetmez. Cep telefonunuzdaki devrelerde kullanılan bakır yüzyıllar önce antik çağdaki insanların kullandığı malzemelerden gelmiş bile olabilir.